Eseménybeszámoló

2018-2019-es tanév

 

Ismét moziban jártunk…

Az EFOP-1.3.9-17-2017-00025    Szabadidős tevékenységek fejlesztése Markaz községben című pályázat keretén belül iskolánk alsó tagozatos diákjai november 10-én filmvetítésen vettek részt a gyöngyösi moziban. A Pelyhes-Kalandra fel! című mesét nézhették az iskolásaink.

 


Tökfaragás

Októberben ismét megrendezésre került a hagyománnyá vált tökfaragás az iskolánkban az EFOP-1.3.9-17-2017-00025 Szabadidős tevékenységek fejlesztése Markaz községben keretén belül.

 A gyerekek és felnőttek egyaránt lelkesen készítették a vicces vagy éppen komoly töklámpásokat. Készültek egészen kiemelkedő munkák is. A munka során ízletes sült tökkel csillapíthatták az éhségüket a résztvevők, amelynek illata belengte az iskola épületét és igazán „őszies” hangulatot varázsolt számunkra.

Köszönet illeti mindazokat a kollégákat, felsős diákokat , akik segítségükkel hozzájárultak a program megvalósulásához.


2017-2018-as tanév

Gyereknap

Május 25-én ismét megrendeztük az EFOP-1.3.9-17-2017-00025 Szabadidős tevékenységek fejlesztése Markaz községben pályázat keretében a  gyereknapot az iskolában. Sajnos idén az extrém időjárás miatt az iskolában kellett megvalósítani a programot. A gyerekek lelkesedésén ez nem hagyott nyomott. Számtalan program közül válogathattak.  Köszönjük a kollégák, dr. Rechtorisz László és a szülők lelkes, támogató munkáját!


We Will Rock You!

Az EFOP-1.3.9-17-2017-00025 Szabadidős tevékenységek fejlesztése Markaz községben pályázat keretében iskolánk felsős tanulóival és a szülőkkel május 26-án Budapesten a BOK Csarnokban megnéztük a Queen együttes We Will Rock You című világhírű musicaljét.

Az örök klasszikus Queen-zene mellett a látványos díszlet és jelmezek, a  fantasztikus ének és tánc magával ragadta mind a felnőtteket, mind a gyerekeket. Hatalmas élménnyel gazdagodva tértünk haza.


János vitéz

 Az EFOP-1.3.9-17-2017-00025 Szabadidős tevékenységek fejlesztése Markaz községben pályázat keretében iskolánk felsős tanulóival és a szülőkkel Budapesten a Nemzeti Színházban megnéztük a János vitéz c. előadást.

A gyönyörű környezetben található színházban felemelő és vidám pillanatokat éltünk meg. Petőfi művét nagyszerű színészek adták elő csodálatos díszletek között. Igazi meglepetés volt számunkra ez az előadás.


Anyák napi ünnepség

Az Anyák napja azEFOP-1.3.9-17-2017-00025 Hagyományőrző tevékenységek fejlesztése Markaz községben keretén belül került idén megrendezésre.

A tavaszi jeles napok közül az egyik legszebb ünnep az anyák napja. Iskolánkban már hagyomány, hogy a gyerekek igényes, szép verssel vagy dallal köszöntik az édesanyákat, nagymamákat.
 Az ünnepséget Szulák Andrea művésznő műsora indította. Számos ismert dalt énekelt, amelybe bevonta a közönséget is. Öröm volt hallani, ahogy a kicsiktől a nagyokig mindenki együtt énekelt.
A művésznő műsora után a gyerekek következtek. A 8. osztálytól kezdődően osztályonként léptek színpadra, így fokozatosan elfoglalták a színpadot és az előtte lévő hatalmas teret. Így minden anyuka láthatta a saját gyermekét, kicsit úgy érezhette, hogy csak neki mondja a verset vagy csak neki énekel. Szinte minden anyukánál előkerült a zsebkendő.
A 3. osztályosok műsora szintén eltért az eddigi hagyományoktól. Egy árnyjátékot adtak elő, ami önmagában is egy különleges produkció volt. A műsor után a gyerekek átadták az ajándékokat az anyukáknak, nagymamáknak. Készültek a közös fotók, ölelgették egymást.

Az idei anyák napján is igazán színvonalas, megható műsort készítettek a gyerekek és felkészítő pedagógusaik.


Madarak és fák napja

A tavaszi jeles napok közül az egyik legnagyobb szabású a madarak és fák napja. Idén ezt a programot az EFOP-1.3.9-17-2017-00025 Szabadidős tevékenységek fejlesztése Markaz községben pályázat keretén belül valósult meg.

 A program napján reggel eligazítást tartottunk a gyerekeknek, mielőtt elindultunk volna a tó megkerülésére. Az osztályokat pedagógusok kísérték, egy fő a 10 percenkénti indítást végezte. A tó körül mindössze 6 állomás volt, ahol ügyességüket, kreativitásukat, lexikális tudásukat is megmutathatták a tanulók. Minden osztály saját kezűleg készített menetlevelet, illetve indulót vagy csatakiáltást tanultak be.

A Szent István parkban addig a szorgos kezeknek köszönhetően készült a finom paprikás krumpli. A napot egy közös ebéddel zártuk.

Úgy gondolom mindenki kellemesen elfáradt. Mielőtt a szülők megérkeztek a gyerekekért , bevontuk őket a takarításba, rendrakásba, így a közös munka örömét is élvezhették.

Köszönet illet minden segítőt, résztvevőt.


Rendhagyó irodalomóra

Az EFOP-1.3.9-17-2017-00025 Szabadidős tevékenységek fejlesztése Markaz községben pályázat keretében, a Költészet napja alkalmából április 9-én a 3 – 8. osztályos tanulók részesei lehettek az iskolában rendhagyó irodalomóra keretében Dinnyés József „daltulajdonos” nagyszerű előadásának.

Az előadóművész érdekes történetekkel, megzenésített versekkel hozta közelebb, illetve ismertette meg József Attila életét és munkásságát a gyerekekkel. Még a legfiatalabb korosztály is élvezettel hallgatta az előadást. 


Filmklub – mozilátogatás

Az EFOP-1.3.9-17-2017-00025 pályázat keretén belül felső tagozatos diákjaink kísérőikkel mozi látogatáson vettek részt a gyöngyösi moziban. Tanulóink a sokakat megérintő, Az igazi csoda című filmet nézhették meg


Síoktatás Kékestetőn

Az EFOP1-3.9-17-2017-00025 „Szabadidős tevékenységek fejlesztése Markaz községben” pályázat keretén belül felsős tanulóink előzetes jelentkezés alapján pár napos síoktatásban vehettek részt Kékestetőn.

Január végén és február elején volt lehetőségünk az iskolai oktatás után külön busszal a délutáni órákban gyakorolni ezt a csodás téli sportágat. A diákokkal szakképzett síoktatók foglalkoztak. Több csoportban dolgoztak a gyerekekkel, ugyanis a jelentkezők többsége kezdőként próbálhatta ki ezt a sportágat. Viszont akik korábban már megtanultak, nekik is tovább csiszolódott a technikai tudásuk. A mintegy 40 fős kis csapat lelkesen és jókedvűen tette a dolgát és reméljük a későbbiek során is eljutunk még síelni.

 


Farsangi bál

(A program az EFOP1-3.9-17-2017-00025 pályázat, „Szabadidős tevékenységek fejlesztése Markaz községben” keretén belül valósult meg.)

 

Az idei tanévben is nagy várakozás előzte meg a télbúcsúztató farsangi mulatságunkat. A rendezvényt hosszas szervezés előzte meg, amelyet a kollégák és a diákönkormányzat tagjaival közösen végeztünk. Sok ötletes jelmezt láthattak az érdeklődők. A csoportos produkciók előtt az egyéni jelmezesek vonultak be a színpadra. A zsűrinek nem volt egyszerű dolga. A felvonulás után kezdődött a tombolasorsolás. Sok támogatónak köszönhetően rengeteg ajándék került kisorsolásra. Az estét egy táncos buli zárta, amelyben kellőképpen elfáradtak a kisebbek és a nagyobbak egyaránt. A szülőknek köszönhetően finom sütemények és szörpök csillapították az éhséget, szomjúságot.
Köszönjük a gyerekek és magam nevében a kollégáknak , Hornyák Dávidnak, SZMK-nak,a szülőknek,  a zsűri tagjainak, Fehér Tamásnak és Markaz Község Önkormányzatának , hogy közreműködésükkel, támogatásukkal megvalósíthattuk a rendezvényünket.

KÖSZÖNJÜK!!!

 

                                                                                               DÖK tagok, Kocsis Erika

 

 


SZÍNHÁZ! SZÍNHÁZ!

Az EFOP-1.3.9-17-2017-00025 pályázat keretében 2018. január 19-én iskolánk 6 – 8. osztályos tanulói, valamint szülők, pedagógusok (összesen 57-en) Budapesten a Vígszínházban megnéztük a Padlás nagy sikerű musical 30. éves jubileumi előadását.
Mindannyiunk számára külön élmény volt, hogy a darab végén valamennyi színész, aki az elmúlt évtizedekben szerepelt a musicalben és a szerzők, Presser Gábor és Sztevanovity Dusán is együtt ünnepelt a közönséggel – stílusosan:  SZILVÁSGOMBÓCCAL.


Adventi készülődés

 

Ebben az évben, az EFOP-1.3.9-17-2017-00025 Szabadidős tevékenységek fejlesztése Markaz községben című pályázat keretében rendeztük meg a község civil szervezetivel karöltve az Adventi készülődést. A rendezvényre az Önkormányzat Nagytermében került sor, melyet az Önkormányzat bocsájtott a rendelkezésünkre.
A rendezvény célja, hogy az község lakói: gyerekek, felnőttek egyaránt felkészüljenek a karácsony eljövetelére, apró ajándékokat, meglepetéseket készíthessenek családtagjaiknak. Ebben segítségünkre voltak az iskola nevelőtestületének tagjai, a Mátra-völgyi Óvoda dolgozói, sz iskola SZMK tagjai, lelkes szülők, akik vezették a kézműves foglalkozásokat. A Nyugdíjas Klub tagjai minden évben nagy örömmel sütik a helyszínen a mézeskalácsokat a résztvevőknek. Karácsonyi zene mellett, karácsonyi illatban és hangulatban az óvodások, anyukák, apukák, nagymamák keze alól sok-sok, szebbnél szebb karácsonyi dísz került ki.

 


Tökfaragás

November 8-án ismét megrendezésre került a tökfaragás az EFOP-1.3.9-17-2017-00025 Hagyományőrző tevékenységek fejlesztése Markaz községben pályázat költségkeretéből.
Gyerekek, szülők egyaránt lelkesen faragták a vicces vagy éppen félelmetes tökfejeket. Öröm volt látni, ahogy egy –egy gyerek szeme felcsillant, miután elkészült a saját kis töklámpása. Az elkészült fejekből egy rögtönzött kiállítást rendeztünk, így mindenki megcsodálhatta a másik gyerek munkáját.
A munkában megéhezettek finom sült tökkel csillapíthatták éhségüket. Mindenki kellemesen elfáradva, de a társakkal való közös tevékenység adta élményekkel gazdagon térhetett haza.

 

Betűméret növelése/csökkentése
Contrast